kracht van meditatie

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 10:00

Wat is eigenlijk  meditatie ? En wat brengt het je dan ?

De meeste tijd vertrekken we vanuit ons hoofd, het is enorm wat we per dag aan gedachten produceren. De ene naar de ander en het gaat in een hoog tempo door. Van de meeste van onze gedachtens zijn we niet bewust, bereiken het bewustzijn niet. Het grote gros van de mensheid indentificeert zich met zijn gedachtens, en nemen ze waar als waarheid. "ik denk dit toch, dus dan is het toch wie ik ben "? Het is eigenlijk vreemd dat je dit als trouwste bron van je weten ervaart. De hersens zijn een deel van het lichaam, net zoals bv je spijsvertering en hebben een autonome werking. het staat op zichzelf. Het filtert dat wat bij jou resoneert en de rest word afgevoerd en geen aandacht aan besteed. Je hersens herinneren dat wat is blijven hangen, ze registreren welke "succes" hebben gehad. We hechten heel veel waarde aan onze gedachten.  Vasthouden hieraan ( aan alle gedachtes ) wil dus zeggen dat het een investering is van dat soort gedachten .Je blijft het herhalen, je blijft het voeden en beschouwen als waarheid. Hiermee bouwen we dus diepe overtuigingen op, dat een tot een onwrikbaar beeld omgevormd kan worden. Om je hier weer los van te maken vraagt dus naar binnen gaan en je los te maken van deze diepe overtuigingen om werkelijk weer je lichaam te gaan bewonen en te ervaren. Meditatie brengt je daar. In ons leven bouwen we zoveel ruis en verwijdering op wat dus als waarheid  aangenomen kan worden en waar jou energiestroom dus blokkeert.  Alles wat verwacht word en waar je uit je eigen waarheid stapt. Je vergeet je eigen ik, je ziel, je zuiverheid. Door meditatie leer je dat alle gedachtes door je heen mogen gaan zonder eraan te hechten. We zijn niet onze fouten en we zijn niet onze herinneringen, we zijn niet de toekomst. We hebben het moment , het NU, waar je door beoefenen van meditatie leert dat je niet meer door vastgezette overtuigingen jezelf laat leiden maar dat je wakker bent in het nu en daar in aanwezig bent en jezelf vrij maakt tot leegte ( leeg wil niet zeggen dat je leegte ervaart maar juist totaal aanwezig met wat er is )

Het schept vrijheid, laat controle los, leert je te flowen met wat er is, maakt je blijer, een open toegankelijk hart en laat je zakken in je lichaam, die jou wil ondersteunen in jou reis en met je samen wil werken. Het wil niet gestraft  worden. Het heeft je nodig om zijn levensenergie vrij te mogen maken. Meditatie laat je gewaar worden wat er gebeurt, hoe je je voelt, waar je spanning zit of vastgezette emoties en daarin onbeweeglijk aanwezig in zijn.

Niet dat je er slaperig van word maar alert en wakker in het moment. Ervaren wat er is. We werken met de energie en het gewaar zijn van je energiestroom. De stroom door je lijf voelen. Voelen is ervaren, waarnemen wat er gebeurd. DE grootste tricker om niet te voelen zijn je gedachten, ze halen je daar vandaan en vullen het weer in zoals het geprogrammeerd is. We zullen nieuwe pijlers moeten bouwen om los te komen van alles wat zich heeft vastgezet

Weet dat als je ermee begint en je niet direct effect hebt dat het je toch werkelijk helpt  want je bent er bewuster mee bezig. Meditatie brengt je van de  geest ( je psychische bouwwerk oftewel je persoonlijkheid die gevormd is ) naar je ziel ( zuivere staat zonder enige conditionering of hechting) Daar ben je vrij, daar voel je je bestaan. Daar is het los van alles en geheel compleet. 

Oefening : Ga lekker comfortabel zitten , liggen wat jij het fijnste vind. Mocht je willen zitten ga dan wel in een actieve houding zitten want dat houd je wakker en alert. tel tot 100, of 50 als je daar mee wilt beginnen. Het tellen zal je weghalen bij alle gedachtes die ze opdringen. Doe dit zo ontspannen mogelijk maar wel actief, aanwezig.

Laat alle gedachten die je afleiden van het tellen passeren, geef ze geen extra aandacht maar laat ze voor wat het is. Ze behoeven ne geen aandacht. Haal rustig adem, het liefst vanuit de lage buik en ontspan daarin. Je kunt ook je handen op je buik leggen en daarnaar toe ademen. Maar doe op het begin vooral wat je fijn vind en comfortabel voelt.

Als je de tel kwijt bent begin je gewoon weer opnieuw. Daag jezelf maar eens op een speelse manier uit wat je hierin tegenkomt . 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.